06 - 150 387 65| 020 – 261 09 32| info@dentperfect.nl

DentPerfect.nl | Behandelingen | Bruggen – Het vervangen van een of meerdere tanden of kiezen.

Wat is een brug?

Een brug bestaat uit drie of meer kronen en dient ter vervanging van een of meerdere ontbrekende tanden of kiezen. Een brug wordt op minimaal twee pijlertanden of op implantaten aangebracht. De pijlertanden worden -net als bij een kroon (link)- door de tandarts beslepen zodat de brug in het gebit geplaatst kan worden. De elementen die de ontbrekende tanden vervangen heten de pontic. De pontic bevindt zich meestal tussen de pijlertanden. Indien noodzakelijk bevinden de pijlertanden zich echter aan een kant van de pontic, dit wordt een vrijeind brug genoemd.

Een brug vormt een duurzame vervanging van uw ontbrekende of beschadigde tanden. De brug wordt met speciaal hechtmiddel aangebracht op de pijlertanden en biedt u een natuurlijk ogend gebit. In een tandtechnisch laboratorium wordt de brug exact op maat vervaardigd zodat deze perfect aansluit bij uw natuurlijke tanden en kiezen. Een brug is opgebouwd uit een basis van metaal en afgedekt met tandkleurig porselein. Dankzij de huidige techniek zijn brugelementen lichtdoorlatend en kunnen zij in gedetailleerde kleurgradaties aangeboden worden.

Bruggen

De behandeling

Aan de hand van het uitgebreid (gratis) vooronderzoek wordt samen met u een behandelplan vastgesteld. Het aanbrengen van een brug verloopt goeddeels volgens dezelfde procedure als het aanbrengen van een kroon en bestaat uit de volgende stappen:

1. Beslijpen tanden of kiezen
De pijlertanden of -kiezen worden zodanig beslepen dat er ruimte ontstaat voor het brugelement. Zo nodig wordt u plaatselijk verdoofd.

2. Gebitsmodel maken
Na het beslijpen wordt een nauwkeurige afdruk gemaakt van de kaak waar het brugelement geplaatst zal worden. In het tandtechnisch laboratorium wordt van deze afdruk een gipsen model gemaakt. Op dit model wordt de brug vervolgens ontworpen. Om ervoor te zorgen dat de brug exact aansluit op uw gebit, wordt tevens een afdruk gemaakt van uw andere kaak. Dit wordt de beetregistratie genoemd en is essentieel voor het functioneren van uw gebit. Er wordt hierbij gekeken naar de verhouding tussen de onder- en bovenkaak en hoe deze bijeen komen.

3. Kleurbepalen
De brug kan op volledig natuurlijk ogende wijze aansluiten op uw gebit. Er wordt altijd gekeken naar de kleur van de tanden en kiezen naast de brug. Met een kleurenkaart bepaalt de tandarts samen met u de kleur van uw brugelement. Deze wordt vervolgens in het tandtechnisch laboratorium gecreëerd.

4. Noodvoorziening
Meestal duurt het een tot twee weken voordat het laboratorium de brug heeft vervaardigd. Tijdens deze periode krijgt u een noodkroon op de afgeslepen tanden of kiezen.

Brug5. Brug plaatsen
Op het moment dat het brugelement gereed is worden de tijdelijke kronen verwijderd en de brug gepast. Hierna wordt de brug bevestigd met speciaal bevestigingscement. Na enkele minuten kan het overtollige cement verwijderd worden en is uw kroon gereed.

Nazorg

Een geplaatste brug heeft in feite dezelfde functie als gewone tanden of kiezen. Afhankelijk van uw gebitsverzorging kunt u een brugelement ruim tien jaar behouden. Er wordt tijdens de nazorg uitgebreid aandacht besteed aan de randaansluitingen en de algemene conditie van uw tandvlees. Uw tandarts en mondhygiënist zullen u adviseren over de juiste behandeling van uw gebit.

Bruggen FAQ

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over bruggen. Staat uw vraag er niet tussen of heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder.

1. Wat is een brug?

Een brug bestaat uit drie of meer kronen die vast zitten op twee pijlertanden of implantaten. Een brug vervangt de ontbrekende tanden of kiezen. Met behulp van speciaal hechtmiddel wordt de brug op de pijlertanden of implantaten aangebracht.

2. Wanneer is een brug noodzakelijk?

Een brug ter vervanging van tanden of kiezen maakt beter kauwen mogelijk. Ook verbetert een brug het uiterlijk van uw gebit. Een brug kan ook geadviseerd worden om te voorkomen dat tanden of kiezen scheef gaan staan. Bij ontbrekende tanden of kiezen kunnen de resterende tanden naar de richting van de openruimte groeien en scheef gaan staan. Het tijdig plaatsen van een brug voorkomt dit.

3. Van welk materiaal wordt een brug gemaakt?

Net zoals een kroon kan een brug van verschillende materialen gemaakt worden. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van porselein of een combinatie van metaal en porselein. Een enkele keer wordt de brug alleen van metaal gemaakt, waarbij het metaal een goud- of zilverkleurige legering krijgt. De tandarts gebruikt metaal alleen bij bruggen die achter in uw mond geplaatst worden.

4. Is het plaatsen van een brug pijnlijk?

De brug wordt geplaatst onder plaatselijke verdoving, waardoor u geen pijn voelt. Na het plaatsen van de brug kan de tand of kies gevoelig zijn. Dit gevoel is tijdelijk en kan indien gewenst met een pijnstiller bestreden worden. Houdt de pijn aan en neemt deze toe? Neem dan altijd contact op met de praktijk.

5. Welke soort bruggen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een gewone brug, een vrij-eindigende brug en een etsbrug. De gewone brug bevinden de pijlers zich aan beide kanten van de open ruimte. Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich slechts aan een kant van de ontbrekende tand of kies. De etsbrug is mogelijk wanneer uw tanden of kiezen aan beide kanten van de open ruimte daar geschikt voor zijn. De tandarts hoeft in dit geval nauwelijks iets van uw tanden af te slijpen. Deze soort bruggen wordt vaak gebruik ter vervanging van een of meerdere voortanden. Met behulp van metalen bevestigingsplaatjes en geavanceerde lijm wordt de brug aan de binnenzijde van uw tanden geplakt.

6. Wordt een brug direct geplaatst?

Nee, er gaan twee tot drie tandartsbezoeken aan vooraf voordat een brug definitief geplaatst kan worden.

7. Hoe ziet de behandeling eruit?

Het plaatsen van een brug verloopt stapsgewijs. De brug wordt niet in uw mond gemaakt, maar in een gespecialiseerd tandtechnisch laboratorium. Eerst wordt een gedeelte van een tand of kies afgeslepen, zodat de brugpijlers van een kroon voorzien kunnen worden. Daarna maakt de tandarts een afdruk van uw gebit, of het gedeelte waarin de afgeslepen tand of kies zich bevindt. Op dit model wordt in het laboratorium de brug gemaakt. De tandarts voert ook een beetregistratie uit, om te zien hoe uw boven- en ondergebit op elkaar passen. Ook wordt de kleur van de brug bepaald, zodat achteraf een natuurlijk resultaat wordt bereikt. Om de afgeslepen tand of kies te beschermen wordt een tijdelijke brug geplaatst.

8. Hoe wordt een brug vastgezet?

Het plaatsen van de brug gebeurt nauwkeurig. De tandarts controleert hoe de brug past op het moment dat u uw kiezen op elkaar zet en hoe de kiezen over de brug schuiven. Soms wordt er nog wat bijgeslepen. Vervolgens wordt de brug vastgezet met een geavanceerde, hoogwaardige lijm.

9. Hoe lang gaat een brug mee?

Gemiddeld gaat een brug 10 jaar mee. De levensduur is afhankelijk van verschillende factoren. Het kan gebeuren dat een brug losraakt, omdat een onderliggende tand of kies breekt, door tandbederf of door het eten van etenswaren die te hard zijn. Om de levensduur van een brug zo lang mogelijk te waarborgen is mondhygiëne van grote invloed. Wanneer uw kaakbot wordt aangetast door bijvoorbeeld parodontitis kan dit van invloed zijn op de houvast van de brug. Laat daarom zowel uw gebit als de brug regelmatig controleren door de tandarts.

10. Heeft een brug extra onderhoud nodig?

Mondhygiëne is extra belangrijk. Met name het tandvlees rond de brug heeft extra aandacht en verzorging nodig. Zorg dat er geen tandplak ontstaat bij de rand van de brug, dit vergroot het risico op gaatjes en/of tandvlees irritaties. Dagelijks poetsen met een zachte tandenborstel en het gebruik van een flossdraad houdt uw mond en brug gezond.

Meer weten over onze gebitsrenovatie? Vraag geheel vrijblijvend informatie of een offerte aan. Wij helpen u graag!

Dent Perfect op Instagram

Lekker genieten van #lockdown Istanbul, ondertussen is de lab bezig met de prothese 🥼 🦷

#tandarts #implantaat #turkije #istanbul #dent #dental #implants #crown #turkey #istanbul #facing #hollywoodsmile #tand #dentist
...

www.dentperfect.nl 🦷

#tandarts #implantaat #turkije #istanbul #dent #dental #implants #crown #turkey #istanbul #facing #hollywoodsmile #tand #dentist
...

Full zirkonium kronen op 4 #bego implantaten 🦷

www.dentperfect.nl

#tandarts #implantaat #turkije #istanbul #dent #dental #implants #crown #turkey #istanbul #facing #hollywoodsmile #tand #dentist
...

www.dentperfect.nl 🦷

#tandarts #implantaat #turkije #istanbul #dent #dental #implants #crown #turkey #istanbul #facing #hollywoodsmile #tand #dentist
...

Veel suc6 met de tandjes Rachid, 6 maanden volgehouden en nu volop van genieten 😁 www.dentperfect.nl
#haartransplantation #beard #beardtransplant #cheveux #greffecheveux #hair #haar #hairloss #hairtransplant #fue #man #turkey #istanbul #sacekimi #instafollow #haartransplantatie #trapiantocapelli #capelli #amsterdam #netherlands
...

Let’s go! www.dentperfect.nl

#tandarts #implantaat #turkije #istanbul #dent #dental #implants #crown #turkey #istanbul #facing #hollywoodsmile #tand #dentist
...

Chat met Dent Perfect