06 - 150 387 65| 020 – 261 09 32| info@dentperfect.nl

DentPerfect.nl | Behandelingen | Kronen

Wat is een kroon?

Een kroon is in feite het zichtbare deel van uw tand of kies. Een cosmetische kroon is een kapje van (edel)metaal of porselein dat over een tand of kies wordt geplaatst. De tand of kies wordt op dusdanige wijze beslepen dat een kunstkroon aangebracht kan worden. Wanneer een of meerdere tanden of kiezen beschadigd of hinderlijk zijn, kunt u ervoor kiezen een kroonbehandeling toe te passen. Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat een gangbare vulling niet voldoende is om uw gebit te herstellen, wordt u geadviseerd een kroon te nemen zodat u weer volledig gebruik kunt maken van uw gebit.

Een kroon is een duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Kronen benaderen zo goed mogelijk de oorspronkelijke vorm en functie van uw tand of kies. De kroon wordt exact op een geslepen tand of kies aangebracht met behulp van geavanceerde lijm. Wanneer de kroon is bevestigd, is deze alleen door vakmensen te onderscheiden van een echte tand. Dankzij de huidige techniek zijn kronen lichtdoorlatend en kunnen zij in de meest gedetailleerde kleurgradaties aangeboden worden.

Kronen

De behandeling

Aan de hand van het uitgebreid (gratis) vooronderzoek wordt samen met u een behandelplan vastgesteld. Het plaatsen van een kroon betstaat uit de volgende stappen:

Afslijpend1. Beslijpen tand of kies
De tand of kies wordt zodanig beslepen dat er ruimte ontstaat voor de tandechte kroon. Er wordt een kapje geplaatst op de beslepen tand of kies dat bestaat uit metaal en/of porselein. Wanneer de kroon bevestigd wordt zal deze met de rand op of onder het tandvleesniveau komen te liggen.

2. Gebitsmodel maken
Na het beslijpen wordt er eenvoudig een nauwkeurige afdruk gemaakt van uw gebit. In het tandtechnisch laboratorium wordt van deze afdruk een gipsen model gemaakt. Op dit model wordt de kroon vervolgens ontworpen. Om ervoor te zorgen dat de kroon exact aansluit op de rest van uw gebit, wordt tevens een afdruk gemaakt van uw andere kaak. Dit wordt de beetregistratie genoemd en is essentieel voor het functioneren van uw gebit. Er wordt hierbij gekeken naar de verhouding tussen de onder- en bovenkaak en hoe deze bijeen komen.

3. Kleurbepalen
De kroon kan op volledig natuurlijk ogende wijze aansluiten op uw gebit. Wanneer porselein wordt gebruikt, wordt altijd gekeken naar de kleur van de tanden en kiezen naast de kroon. Met een kleurenkaart bepaalt de tandarts samen met u de kleur van uw kroon. Deze wordt vervolgens in het tandtechnisch laboratorium gecreëerd.

4. Tijdelijke kroon
Meestal duurt het een tot twee weken voordat het laboratorium de kroon heeft vervaardigd. Tijdens deze periode krijgt u een noodkroon op de afgeslepen tand of kies.

Kronen5. Kroon plaatsen
Op het moment dat de kroon gereed is wordt de tijdelijke kroon verwijderd en de nieuwe kroon gepast. Hierna wordt de kroon bevestigd met speciaal bevestigingscement. Na enkele minuten kan het overtollige cement verwijderd worden en is uw kroon gereed.

Nazorg

Een geplaatste kroon heeft in feite dezelfde functie als een gewone tand. Afhankelijk van uw gebitsverzorging kunt u een kroon ruim tien jaar behouden. Er wordt tijdens de nazorg uitgebreid aandacht besteed aan de randaansluitingen en de algemene conditie van uw tandvlees. Uw tandarts en mondhygiënist zullen u adviseren over de juiste behandeling van uw gebit.

Kronen FAQ

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over kronen. Staat uw vraag er niet tussen of heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder.

1. Wat is een kroon?

Een kroon is een kunstkapje van porselein of metaal dat over een afgeslepen kies of tand past. De kroon wordt exact vastgelijmd op de tand of kies die wordt behandeld. De tand of kies krijgt door de kroon de originele functie en vorm terug. Een kroon is een duurzame vervanging voor zowel tanden als kiezen.

2. Van welk materiaal wordt een kroon gemaakt?

Kronen worden gemaakt van alleen porselein of metaal en van metaal-porselein. Porselein kronen kunnen in de meeste gevallen worden gebruikt. De kans op breuken is nagenoeg uitgesloten, bovendien ziet het er natuurgetrouw uit. Een enkele keer heeft iemand de voorkeur voor een metalen kroon. Het materiaal is sterk en slijtvast. Deze kronen krijgen een goud- of zilverkleurige legering en worden, mede door de kleur, alleen achter in uw mond geplaatst.

3. Wanneer kan een kroon nodig zijn?

Wanneer een tand niet groot genoeg is voor het plaatsen van een vulling en/of grotendeels is afgebroken kan uw tandarts het plaatsen van een kroon voorstellen. Daarnaast wordt er regelmatig uit cosmetische redenen voor kronen gekozen. Uw tanden en/of kiezen kunnen daarmee in de gewenste stand, vorm en kleur worden aangepast.

4. Hoe wordt een kroon geplaatst?

Het plaatsen van een kroon gaat stapsgewijs, waarbij u meerdere keren naar de tandarts gaat. De tandarts zal eerst de tand of kies afslijpen om ruimte te maken voor de kroon. Daarna wordt er een afdruk van uw gebit gemaakt. Met dit gipsmodel kan de kroon gemaakt worden. Ook wordt een beetregistratie van uw gebit gemaakt, zodat de tandarts ziet hoe uw boven- en onderkaak op elkaar passen. In overleg wordt een noodkroon geplaatst zodat de afgeslepen tand of kies wordt beschermd. De nieuwe kroon wordt geplaatst met een speciale lijm die de kroon op zijn plek houdt.

5. Hoe lang gaat een kroon mee?

De materialen die gebruikt worden zijn duurzaam en de kroon gaat in de meeste gevallen zeker 10 jaar mee. Slechte mondhygiëne is van invloed op de kwaliteit van het materiaal. Verzorgd u uw gebit onvoldoende, dan bestaat het risico dat de kroon sneller beschadigd en aan vervanging toe is.

6. Wat is de beste manier om een kroon te onderhouden?

Dagelijkse verzorging is van belang. Met name het tandvlees rondom de kroon moet gereinigd worden. De randen van de kroon zijn kwetsbaar en gevoelig voor het ontstaan van tandplak. Wanneer tandplak zich lang ophoopt kunnen zowel gaatjes als ontstekingen van het tandvlees ontstaan. Gebruik tijdens het poetsen een zachte tandenborstel en gebruik eventueel flossdraad en/of ragers. Twijfelt u aan de manier waarop u uw tanden verzorgd? Vraag advies aan de tandarts.

7. Is het plaatsen van een kroon pijnlijk?

Nee, van echte pijn is geen sprake. Indien gewenst wordt het gebied rondom de tand of kies verdoofd. Het bijslijpen van uw natuurlijke gebit is eveneens pijnloos. Na het plaatsen van de kroon kan deze gevoelig aanvoelen, dit is tijdelijk. Neemt de gevoeligheid toe in plaats van af? Neem dan altijd contact op met de tandarts.

8. Hoeveel kost een kroon?

De kostprijs voor een kroon hangt af van het materiaal dat wordt gebruikt, het soort kroon en de kosten van een tandtechnisch laboratorium. Ook het feit of de kroon wordt geplaatst over een afgeslepen tand of kies of dat er een implantaat nodig is, telt mee. Tijdens het vooronderzoek stelt de tandarts een behandelplan samen en kan een nauwkeurige kostenopgave worden verstrekt.

9. Worden de kosten vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Dit varieert per zorgverzekeraar. Vanuit de basisvergoeding zijn zeer beperkte mogelijkheden. Vaak bent u aangewezen op, beperkte, vergoeding uit een aanvullende zorgverzekering.

10. Zijn er verschillen tussen een kroon en facings?

Uw mond herstelt sneller van het aanbrengen van porseleinen facings dan van het plaatsen van kronen. Een kroon heeft betrekking op de volledige tand of kies, terwijl een facing in de regel alleen de voor- en zijkant van de tand bedekt. Facings worden vrijwel altijd gemaakt van porselein, terwijl kronen van verschillende materialen gemaakt worden. Facings zijn dunner en gevoeliger dan een kroon. Kronen gaan in de regel langer mee dan facings.

11. Waar kan ik terecht voor een vooronderzoek?

Voor het vooronderzoek bent u welkom bij de DentPerfect praktijk in Hoofddorp. Ook de nacontroles vinden in de moderne behandelruimte plaats.

Meer weten over onze gebitsrenovatie? Vraag geheel vrijblijvend informatie of een offerte aan. Wij helpen u graag!

Dent Perfect op Instagram

Lekker genieten van #lockdown Istanbul, ondertussen is de lab bezig met de prothese 🥼 🦷

#tandarts #implantaat #turkije #istanbul #dent #dental #implants #crown #turkey #istanbul #facing #hollywoodsmile #tand #dentist
...

www.dentperfect.nl 🦷

#tandarts #implantaat #turkije #istanbul #dent #dental #implants #crown #turkey #istanbul #facing #hollywoodsmile #tand #dentist
...

Full zirkonium kronen op 4 #bego implantaten 🦷

www.dentperfect.nl

#tandarts #implantaat #turkije #istanbul #dent #dental #implants #crown #turkey #istanbul #facing #hollywoodsmile #tand #dentist
...

www.dentperfect.nl 🦷

#tandarts #implantaat #turkije #istanbul #dent #dental #implants #crown #turkey #istanbul #facing #hollywoodsmile #tand #dentist
...

Veel suc6 met de tandjes Rachid, 6 maanden volgehouden en nu volop van genieten 😁 www.dentperfect.nl
#haartransplantation #beard #beardtransplant #cheveux #greffecheveux #hair #haar #hairloss #hairtransplant #fue #man #turkey #istanbul #sacekimi #instafollow #haartransplantatie #trapiantocapelli #capelli #amsterdam #netherlands
...

Let’s go! www.dentperfect.nl

#tandarts #implantaat #turkije #istanbul #dent #dental #implants #crown #turkey #istanbul #facing #hollywoodsmile #tand #dentist
...

Chat met Dent Perfect